Нов „Риголето” в стилистиката на Фелини провокира пловдивчани

10:57, 30 яну 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опера Пловдив провокира публиката с нов прочит на историята за придворния шут Риголето.  Премиерният спектакъл  днес е вдъхновен от визията на филмите на Фредерико Фелини.

 „Риголето” е едно от най-poзнатите и играни заглавия в оперния афиш, затова постановъчният екип е решил да изненада зрителите с изчистена и стилна визия от 60-те на XX-ти век, която допълнително подчертава трагизма в оперния шедьовър на Верди.

 Идеята на Франк Бернд Готшалк да пренесе „Риголето” в друга епоха е реализирана в Белгия, в Холандия и в Опера Стара Загора, откъдето пристигат модерният декор на художника Карел Спанхак и костюмите на художника Марит ван дер Бургт. В Опера Пловдив представлението заживява благодарение на режиьора Георги Динев, който работи денонощно със солистите и хора на Опера Пловдив.

Диригент на „Риголето” е Лучано Ди Мартино, а централните роли се поверени на Михаил Пулиев, Вера Гиргинова, Стоян Даскалов, Елена Чавдарова и Пламен Кумпиков

 „Риголето“ е едно от така наречените „три големи“ – най-популярните оперни произведения на Верди. Композиторът създава операта „Риголето“ по поръчка на венецианския театър „Ла Фениче“ в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве. Разказът за трагедията на един любящ баща и най-скъпото за него – безкрайно влюбената му единствена дъщеря, винаги е бил обичан от публиката по света. Историята е по драмата „Кралят се шегува” на Виктор Юго.

Билети за премиерата „Риголето” се продават на касата на Концертна зала и в билетен център пред Общината

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама