Сякаш всичко в съдебната власт зависи от главния прокурор, заяви френският посланик

11:31, 30 яну 16 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докладът на Европейската комисия за България показва, че няма достатъчно политическа воля в правителството и съдебната система, смята посланикът на Франция в България Ксавие дьо Кабан. В студиото на бТВ той обясни, че негативната оценка от страна на Еврокомисията към страната ни се дължи на това, че за последната година почти нищо в съдебната система не се променило.

Посланикът подкрепя идеята евроексперти да дойдат в България за съдебната реформа.

„Те ще бъдат независими, знаят, че има различни съдебни системи, ще могат да разберат какви са особеностите на българската правосъдна система, какви са трудностите, проблемите в прокуратурата, във ВСС и след това да направят независими препоръки. Естествено трябва страните-членки да говорят с правителството, но това е добра идея“, заяви дипломатът.

Той каза още, че българската прокуратура е централизирана и сякаш всичко в съдебната власт зависи само от един човек – главния прокурор.

„Няма главна прокуратура, има само главен прокурор. Фактът е, че тази институция е много централизирана и йерархична. Всички хора в прокуратурата зависят само от един човек, който е главен прокурор. Не е такъв случаят с ВАС или ВКС, те са организирани различно“, подчерта посланикът.

Дипломатът отговори на твърденията на уволнената съдийка Румяна Ченалова, която го обвини, че се е намесил по недопустим начин в делото „Белведере“. Тя твърди също, че някой му е платил, за да я атакува.

„Нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова явно незаконно решение от нейна страна. Нямах друг избор. Има хора, които не могат да разберат, че има други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си. За мен това е най-голямото удоволствие в моята работа“, обясни Дьо Кабан.

Във връзка с искането на управляващата коалиция за разпускане на ВСС дипломатът заяви, че трябва да бъде приети промените в Закона за съдебната власт, с които ще се промени начинът на избиране на членовете на кадровия орган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама