Над 96% от българите имат кариеси

11:35, 30 яну 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
96.3% от българите имат поне един кариес, а децато до 7-годишна възраст са средно с 4 развалени зъба. Тази статистика от научно изследване оповести председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов, който гостува в Шумен по повод провеждащият се трети Национален форум по дентална медицина „Мадарски конник”.

Срещата бе открита днес в Гранд хотел „Шумен” и на нея присъстват над 300 зъболекари от цялата страна.

„Денталното здраве на българите е трагично. Научно изследване показва, че до 18-годишна възраст младежите у нас са с до 17 кариеса и се стига до изваждане на постоянен зъб. До 24 години българите средно са с до 2.2 извадени зъба, а в зряла възраст броя на липсващите зъби достига до 17”, коментира научните данни д-р Борислав Миланов. Той подчерта, че години наред зъболекарите настояват НЗОК да заложи повече пари за дентална медицина, но това до момента не се случва. За тази година от БЗС иискат касата да задели 8 млн. лв. за трета допълнителна дейност в пакета за дентална помощ на здравноосигурените. „Ако това не се случи БЗС няма да подпише Рамковия договор”, категоричен бе д-р Борислав Миланов и добави, че единственият реформиран сектор у нас в системата на здравеопазването е денталната медицина. От годишния бюджет на НЗОК от 3.3 млрд. лв. обаче за дентално здраве се заделят едва 123 млн. лв.

По думите на д-р Миланов БЗС участва пълноценно в здравната реформа, а направените промени са значителни и възстановяват участието на съсловните организации в здравното дело. „През иднатаседмица ще се обсъжда Националната здравна карта. Болниците в малките градове ще оцелият. Няма да се закриват болнични легла, но 3 300 от тях ще бъдат преструктурирани”, заяви още д-р Борислав Миланов.

На откриването на ІІІ Национелен форум по дентална медицина „Мадарски конник” днес в Шумен присъстваха областният управител Донка Иванова председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шуменско д-р Милен Чолаков и др.

Целта на форума е да се повиши квалификацията на лекарите по дентална медицина, да се запознаят колегите от страната  с град Шумен  и културно-историческото наследство на региона.

Научната програма на НФДМ „Мадарски конник„ включва лектори в областта на денталната медицина с лекции, специално подготвени с практическа насоченост – лечение на пациенти с общи заболявания, използване на лазери в денталните практики, комплексно лечение и екипна работа при цялостна рехабилитация на дъвкателния апарат.

Международен  гост лектор от Германия е шуменката Елина Желева  с тема на лекцията „Дизайн мислене, иновации и пациентски преживявания”.

Новото в тазгодишното издание на форума са практичните уоркшопове за работа с лазери, директни възстановявания на зъбни повърхности с най-новите  нанокерамични  материали, съвременна терапия на инфекции и костна регенерация. Тее се проведоха вчера и на тях бе представен нов метод, използван в пародонтологията и естетичната козметология - плазмолифтингът. Зъболекарите се запознаха  теоретично и работиха с апаратурата.

Паралелно с научната програма на втория етаж във фоайето на Гранд хотел „Шумен” е организирано и дентално изложение. На него са представени 20 водещи фирми в денталната и обща медицина.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама