Съветниците от БСП няма да подкрепят докладната за концесия на стадион „Лудогорец Арена”

17:16, 27 фев 16 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата съветници на БСП в Разград няма да подкрепят докладната за отдаване на концесия на стадион „Лудогорец Арена”. Това съобщиха днес на пресконференция двама от съветниците - Елка Неделчева и Стоян Димитров.

Неделчева заяви, че с тази пресконференция поставят началото на регулярни срещи с медиите, които ще правят преди всяко заседание на Общински съвет. По думите й по този начин ще информират предварително гражданите за позицията на групата съветници на БСП по спорните докладни, които предстоят да бъдат разгледани в съответното заседание.

На днешната среща Неделчева и Димитров изказаха своето становище относно три докладни, които ще бъдат разгледани на сесия в понеделник. Едната е тази с отдаването на концеся на стадион „Лудогрец Арена”, а другите са са изменение в Наредба №1 и за допълнение на Наредба №8 на Общински съвет Разград.

Относно проблемите, възникнали с процедурата по отдаването на концесия на градския стадион, Неделчева коментира, че това затвърждава за пореден път мнението им, че са свидетели на поредица от грешни и неправилно взети решения от новото управление на община Разград в лицето на д-р Валентин Василев. Тя добави, че БСП няма да подкрепи докладна, която ще доведе до негативна промяна не само за спорта в Разград, но за града като цяло – като икономика, настроение и дух, на който са свидетели всички през последните години с проекта „Лудогорец”.

„Ако докладната бъде приета в този вид и Лудогорец изпълни заканата си да измести клуба в друг град, всички си даваме сметка какви ще бъдат негативните последици за целия град”, отбеляза Неделчева. По думите й оттеглянето на Лудогорец от града ще бъде силен удар срещу бизнеса и икономическото развитие на Разград.

Стоян Димитров заяви, че поведението на кмета д-р Василев относно решаването на въпроса с концесията на градския стадион е необмислено и грешно. Според него явно кмета не познава подробностите и детайлите, свързани с документацията и решенията, които трябва да прави Общинския съвет. По думите на Димитров това е проличало и по време на обсъжданията на докладната на заседанията на постоянните комисии, където кметът не се включил в дискусиите, а накрая само заявил, че ще внесе докладната записка в този й вид.

Според Димитров поведението на кмета е като поведение на кмет на град, в който пред кабинета му чакат едва ли не десетки желаещи да отделят 20 млн. лева и да ги вложат в градския стадион. „Д-р Василев се държи като кмет не на Разград, а на Милано и има открита процедура за стадион „Сан Сиро“, каза още Димитров.

Общинският съветник от БСП счита, че това, което е необходимо е с диалог и обсъждане да се постигне главната цел – спортния комплекс да намери своя стопанин за 35 години, който да изгради модерно съоръжение на най-високо ниво и този хубав обект след години да бъде предоставен на общината. „Това обаче с инат, липса на диалогичност и желание от вслушване в аргументите на останалите няма как да стане”, каза Димитров.

Той заяви, че очакванията им са на предстоящата сесия болшинството от съветниците да проявят разум, да се опитат да поправят всички пропуски и да се намери по-добър вариант за решението на Общинския съвет, който да гарантира успех на процедурата.

Димитров  посочи и конкретни недостатъци на проекторешението, които могат да бъдат отстранени след една-две седмици обсъждания както със съветниците, така и с единствения потенциален инвеститор на стадиона. По думите му освен наличието на изискване общината да получава процент от нетните приходи от продажби, без това да е включено в първоначалния концесионен анализ, не е ясно и от какво точно ще е този процент. Според Димитров в документацията има и нелепи изисквания като кандидатът за концесионер да притежава определен вид технически съоръжения, недобре обмислена е клаузата спортното съоръжение да се ползва за събития под егидата на общината, неизяснени са и видовете гаранция.

Според Стоян Димитров тези детайли няма да могат да се изчистят на сесията в понеделник и затова докладната трябва да се оттегли, да се обсъди отново и да се внесе на по-късен етап на заседание на Общинския съвет.

„Считам, че Общинският съвет и кмета д-р Валентин Василев трябва да осигурят успешно реализиране на идеята за концесия на стадион „Лудогорец Арена” и да направят всичко възможно стадионът да бъде доизграден и да има стопанин”, допълни Димитров.

Относно докладната за изменение на Наредба №1, според която се забранява употребата на алкохол на открити обществени места – по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места общинските съветници от БСП коментираха, че е необходимо да се внесе уточнение, че тази забрана не включва откритите площи на заведенията.

Неделчева и Димитров изразиха надежда, че докладната относно допълнение на Наредба №8 за разрешаване, функциониране и премахване на преместваеми увеселителни обекти, преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на община Разград също ще бъде преосмислена и приета така, че да не създава пречки на бизнеса.

Те призоваха кмета по-скоро да намери решение и на проблема с автобусния транспорт, който създава затруднения за жителите на общината.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама