Договори за над 50 млн. лв. е сключила Община Русе в изборната 2015 г.

17:34, 27 фев 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
51 281 653 лв. с ДДС е общата стойност на сключените от Община Русе договори за обществени поръчки през 2015 г. Това отговориха от администрацията на кмета Пламен Стоилов в отговор на питане по темата на Topnovini.bg.

Припомняме, че миналата година бе изборна за местната власт. Стоилов спечели убедително втори мандат още на първи тур с подкрепата на 28 932 жители на общината, но след като от правото си на глас се възползваха едва 37.06% от имащите това право.

От общинската администрация уточниха, че само за първите два месеца на новата 2016 г. сключените договори по обществени поръчки са на стойност 3 735 918 лв. с ДДС.

Отказан бе обаче конкретен отговор на въпроса за евентуална заплаха замразяването и/или спирането на някои процедури от министър-председателя Бойко Борисов.

"В Закона за обществените поръчки няма такова понятие "замразяване". Прекратяване на дадена процедура се извършва единствено, ако е налице основание за това. Относно конкретните причини, които могат да доведат даден Възложител до вземане на решение за прекратяване, законодателя изчерпателно ги е разписал в чл.39 от ЗОП", съобщиха по този повод от Община Русе.

Посочената нормативна уредба обаче не регламентира случаите от последната седмица. Според нея възложителят прекратява процедурата с мотивирано решение, когато - не е подадена нито една оферта, заявление за участие или конкурсен проект, няма кандидат или участник, който отговаря на изискванията по чл. 47 - 53а, или не се е явил нито един участник за договаряне; всички оферти или проекти не отговарят на предварително обявените условия от възложителя; всички оферти, които отговарят на предварително обявените от възложителя условия, надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури; първият и вторият класирани участници откажат да сключат договор; отпадне необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата, или при невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди; са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата; поради наличие на някое от основанията по чл. 42, ал. 1 не се сключва договор за обществена поръчка.

Възложителят може да прекрати процедурата и с мотивирано решение, когато - е подадена само една оферта, заявление за участие или проект; има само един кандидат или участник, който отговаря на изискванията по чл. 47 - 53а или само една оферта или проект отговаря на предварително обявените условия от възложителя.

При прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка при определените условия възложителят възстановява на кандидатите или участниците направените от тях разходи за закупуване на документацията за участие в процедурата в 14-дневен срок от решението. Когато първоначално обявената процедура е прекратена, възложителят може да открие нова процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет само ако решението за прекратяване е влязло в сила 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама