Светът почете с шествия паметта на Борисов Немцов

17:40, 27 фев 16 / Свят 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С шествия в Русия, Украйна, САЩ, Великобритания, Франция, Италия и редица други страни хиляди почетоха паметта на руския опозиционен лидер Борис Немцов, съобщават световните медии.

Немцов бе застрелян под стените на Кремъл точно преди една година.

Най-масово беше шествието в Москва, където по данни на МВР в него са участвали почти 7.5 хил. души, очевидци говорят за поне 10 хил.

Подобни шествия се проведоха и в Санкт Петербург, Самара, Екатеринбург, Воронеж, Нижни Новгород и Мурманск, както и във Вашингтон, Ню Йорк, Берлин, Кьолн, Лондон, Париж, Рим, Киев, Одеса и редица други градове.

В руската столица позволеният маршрут за шествието не минава по Големия Москворецки мост, където с 5 куршума чеченец застреля в гръб Немцов. Заключението на следствието по разстрела беше, че организатор и възложител е шофьорът на командирите на един от чеченските батальони Руслан Мухудинов. Мъжът е обявен за федерално издирване.

Дъщерята на политика и много други близки до Немцов и идеите му не са съгласни с тази версия. Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета" оприличава убийството на Немцов с това на Анна Политковская - журналистката от вестника, разследвала дейността на руската армия и спецслужби по време на войните в кавказката република.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама