Адвокатите с ултиматум към парламента, плашат с протест

21:34, 27 фев 16 / Политика 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако до 1 май няма конкретни резултати, свързани с внасянето и разглеждането на проекта за изменение на Закона за адвокатурата (ЗА) в пленарна зала, адвокатите ще предприемат ефективни стачни действия. Това реши днес Общото събрание на адвокатите от страната, предаде „Правен свят“.

То даде мандат на Висшия адвокатски съвет да се срещне с председателката на Народното събрание Цецка Цачева, с премиера Бойко Борисов и комисията по правни въпроси, за да бъдат отстранени пречките по придвижване на законопроекта. При тези разговори ръководството на адвокатурата ще информира представителите на законодателната и изпълнителната власт, за намерението на гилдията да обяви стачка.

Събранието гласува прие декларация, в която заявява "твърдата решимост на адвокатите да отстояват докрай предложените от изменения и допълнения на ЗА с всички позволени от закона средства".

В нея се посочва, че истинска съдебна реформа е невъзможна без промени не само в Конституцията и Закона за съдебната власт, но и в Закона за адвокатурата."Ето защо буди недоумение неглижирането от народните представители на изготвения от нас и внесен още на 23 януари 2015 г. в Народното събрание законопроект. Считаме, че пълната апатия на законодателния орган към устройствения ни закон е неуважение към целокупната българска адвокатура, обединяваща най-многобройната юридическа професия в страната", заявява събранието.

Преди да бъде гласувана декларацията, пред колегите си от адвокатурата говори председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

"През изминалата година ние сме ваши длъжници. Измежду тях може би аз съм най-виновен", каза той. И продължи: "През тази година по повод и във връзка с борбата ни за изменение в Закона за адвокатурата стана ясно, че адвокатурата сме изключени от процеса на реформа или промяна на съдебната и правна система. По-слаби сме от другите съсловия, срещу нас беше изправена една мощна и платена коалиция от колеги, с които сме започнали правната си работа заедно. Но, колеги, от които ни е отделил монополът, които вероятно са много по-платени от нас".

Кирилов прогнозира, че до средата на годината парламентът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата. А Ралица Ненгенцова посочи, че адвокатите нямат намерение да се намесват в работата на други правни професии. Стана ясно, че повод за разглеждане на промените в ЗА може да стане уреждането и на законово ниво на новото правомощие на ВАдС да сезира Конституционния съд, което беше регламентира с последните изменения в Конституцията.

Шефът на правната комисия обяви, че не се чувства в конфликт на интереси по законопроекта за изменение в ЗА, въпреки че е и адвокат.

Той заяви, че адвокатурата е доблестна професия и адвокатите няма от какво да се срамуват."Ние знаем най-добре как системата може да се подобри, но за съжаление и как да се изврати. Заявявам общата ни готовност, без значение от партийната си принадлежност, сме обединени в тази област", каза той.

Адвокатите бяха поздравени от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Залата освирка приветствието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама