Какво се случва в пчелния кошер, научиха малките гости на Русенската библиотека

23:07, 27 фев 16 / Култура 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Детския отдел на Русенската библиотека се проведе последният цикъл от февруарската поредица съботни инициативи за малчуганите. Този път предобедът бе посветен на малко известни факти за живота на пчелите и пчелните семейства, съобщиха от културния институт.

Гост на Библиотеката бе Емил Кьосев, представител на местното пчеларско дружество. Той донесе в Детския отдел инвентар за оборудване на пчелен кошер, пчеларска маска, рамки с восък и други принадлежности, използвани при отглеждането на пчелните семейства. Децата с интерес изслушаха разказа му за начина на организация на работа в един кошер, как се справят стотиците хиляди членове на пчелното семейство със задълженията си, как отглежда малките пчели пчелата-майка, какви са особеностите на сезонните занимания на пчеларите, за да има целогодишно мед на нашата трапеза.

Мултимедийна презентация запозна децата с това, колко прашец трябва да събере една пчела и какво разстояние прелита, за да произведе 1 кг мед, как се отбраняват и организират неуморните събирачи на слънчевия еликсир, скрит в цветовете на растенията. Виктор Кьосев отговори на многобройните въпроси на любопитната публика, която се забавляваше по време на общуването с гостенина-пчелар.

В края на срещата всички участници бяха приятно изненадани с малки, но много красиви подаръци. Децата се радваха искрено на картонените пчели с елегантни дръжки, които им подариха домакините. След заниманието много от малчуганите останаха да оцветяват картонените си сувенири, за да отнесат в домовете си един цветен спомен от интересното преживяване, наречено: „Невероятно, но факт! Защо? Какво? Как?“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама