Чистят паметниците за Трети март в Стара Загора

08:00, 28 фев 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мащабна инциатива за почистване на паметниците послучай Националния празник Трети март, започнаха от Младежката организация на ГЕРБ в Старозагорско. Идеята е да се подготвят за празника монументите в региона, посветени на героите от Руско-турската война през 1877-1878 г. - български революционери, опълченци, войници и офицери.

Младите хора от старозагорската структура, заедно с членове на две от кварталните организации, почистиха зелените площи край Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", където на 3 март ще бъде издигнат отново 300-метровия национален флаг.  На това място през 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на България.

От младежката организация в Казанлък са почистили района около руското военно гробище в село Енина и паметника построен на това място. По време на руско-турската война тук се е намирал масов гроб на загиналите руски войници.

Младежите от  Раднево са освежили  Паметника на загиналите за свобода на поробена България в село Ковачево.

От Клуб „Железник“ в  Стара Загора, заедно с организацията на партията в село Малко Кадиево, традиционно са се погрижили  за района около паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г. край село Калитиново. Те са инициатори на идеята за почистването на историческите паметници преди Националния празник още преди шест години.  Жените от старозагорската структура на партията са подготвили за празника двора и площите около Мавзолея костница „19 юлий 1877”. Инициативата ще продължи и през следващите дни в останалите общини от областта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама