Кристиан Таков за промените в Изборния кодекс: Тъпотата властва, а истерията сочи пътя

18:33, 28 апр 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тъпотата властва, а истерията сочи пътя – така преподавателят по гражданско право доц. Кристиан Таков обобщи направените промени в Изборния кодекс пред бТВ. Той упрекна депутатите, че не са помислили предварително, а е трябвало на пожар да поправят тежко неприемливи текстове.

В първоначалния им вид поправките определи като резултат на глупост. За преодоляване на нарушенията в Турция имало много други механизми, а не да се намалява възможността на хората да гласуват.

„Фактическото създаване на затруднения за избиратели в чужбина не може да има добър край – закон не се прави за конкретни хора, конкретен човек или група, а въз основа на принципи. Когато те са нарушени, това не може да има добър край“,посочи той.

Напомни още, че предишното Народно събрание „отсвири“ волята на хората да бъдат питани за задължителното гласуване, а сегашният състав го е наложил с „една неособено интелигентна санкция – все едно да натирите шавлив съпруг в бардака“.

Таков акцентира и че покрай другото е минало незабелязано увеличаването на прага на преференцията, „което действително е сериозен удар по демокрацията“.

На въпрос за идеята си за приватизация на обвинението каза, че тя няма как да бъде приета от настоящото мнозинството, защото то има проблем в две посоки – в мисленето и в миналото си.

„Когато властта се превръща в самоцел, следва много безпринципен пазар на постове, послушанието е основан добродетел, уменията са опасни, зависимостите са добре дошли“, обобщи той ситуацията. В резултат в момента на отговорни постове има „ужасяващо много некадърници, а те лесно се превръщат в негодници“.

„Всичката тази пасмина, която се натресла на много постове в страната, разрушава институциите. Няма как да работиш с лоши изпълнители“, заключи правистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама