Уникална крипта бе открита при разкопките на Залдапа

09:09, 30 юли 16 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална крипта под един от най-ранните храмове в България е открита при археологическите проучвания на римо-византийския град Залдапа, край Крушари. Това съобщи проф.д.и.н Георги Атанасов – един от ръководителите на научния екип, който за втора година я проучва. Археологическото проучване се осъществява от Регионалния исторически музей в Добрич с финансиране от Община Крушари.

„Намерихме забележителни паметници на ранно християнската култура и цивилизация в българските земи”, посочва той. За две години проучвания са открити три църкви, едната от които епископска с дължина 91 м и ширина 21 м., епископска резиденция и три големи крипти под олтарите на храмовете, което, по думите му, е случай без аналог в християнската археология.



Криптите за свети мощи са с необикновено големи размери за този род паметници. Първата проучена през 2015 г. в епископската базилика е с дължина 3,80 м, ширина 2,50 м и височина 2,46 м , втората в базилика № 1 е с размери 2,10 х1,70х1,80 м. Третата е уникална и заема цялата апсида на ранната църква под епископската базилика и е двуделна сводеста с обща дължина над 5 м, ширина 3,50 м и вероятна височина 2,50 м.

Финансирането на проучванията е в размер на 10 000 лева от бюджета на Община Крушари. Френско-канадският екип, воден от проф. Паскал Шевалие, доц. Доменик Монро и проф. Никола Будри, е подкрепил разкопките с 2000 лв., съобщава проф. Атанасов.



"Надяваме се и на Министерството на културата да довършим проучването на новооткритата голяма крипта под един от най-ранните храмове в България. Помогнахме си сами, за да ни помогне и Отечеството", написа още той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама