Юнкер предупреди за риск от провал на споразумението между Турция и ЕС за бежанците

09:25, 30 юли 16 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има риск споразумението между ЕС и Турция за спиране на потока на бежанци към Западна Европа да бъде провалено.

"Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Реджеп Таип Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. "Курир", цитиран от АФП. По думите му рискът се увеличава заради неуспешния опит за преврат в Турция и последвалите действия на правителството и президента.

Юнкер изразява "силна загриженост" и от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша, посочва БТА. "В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава. Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", коментира  председателят на ЕК. Тази седмица комисията даде срок от три месеца на Варшава да преразгледа функционирането на конституционния си съд в името на защитата на правовата държава.

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни тази седмица имиграцията с "отрова" за Европа, като допълни, че страната му не се нуждае от нито един мигрант".

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер в коментар на идеята на Орбан да направи допитване за бежанските квоти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама