Няма лекарства против глисти в Шуменско

09:46, 30 юли 16 25 931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В аптечната мрежа в Шуменско липсват лекарства против глисти, установи репортерска проверка на Topnovni.bg

Става въпрос за два препарата- единият е Вермокс/ Vermox/, който производителят от няколко години е изтеглил от българския пазар, а  за другото регистрирано лекарство против паразитни червеи -  Зентел/ Zentel/, пък има прекъсванията в доставките. Тази ситуация поставя пациентите пред сериозни рискове, коментираха фармацевти.

Родители на болни деца алармираха, че с дни обикалят аптеките в Шумен, търсят лекарствата и в съседни области. Някои, за да се снабдят с ценния лек, прибягват до помощта на роднини в Турция, където препаратът е наличен в аптеките.

Проблемът не е в цената, тъй като струва около 5 лв. , а в липсата му в аптечната мрежа в цялата страна.

„Проблемът го има, след консултация с колегите ми от София стана ясно, че за момента няма внос на тези лекарства, има обещание да се възстанови вноса им, но те са се изчерпали в цялата страна”, коментира паразитологът в РЗИ – Шумен д-р Милена Чергова.

По думите й, аптека в София приготвя лекарството по заявка, там могат да се поръчат няколко от видовете противопаразитни препарати.

„Ако има деца и възрастни пациенти, които се нуждаят от лечение, трябва да се свържат с мен, да им предам информацията къде да поръчат тези лекарства и така да проведат лечението си”, допълни д-р Чергова.

Фармацевтите препоръчват употребата и на хомеопатичния препарат „Цина”, помагат и суровите тиквени семки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама