„Дунав“ излиза за своя мач номер 700 в елита, смесени чувства у феновете, заради „домакинството“ в Разград

11:28, 30 юли 16 / Спорт 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мач номер 700 ще изиграе в елита ФК „Дунав“ Русе на днешния 30 юли 2016 г.

Припомняме, че от 21:15 ч. „драконите“ излизат срещу „Верея“ Стара Загора в среща от първия кръг на Първа лига.

Това е първият им сезон на най-високото футболно ниво у нас след 25 г. прекъсване. Преди това обаче вече имат 25 сезона зад гърба си.

В досегашните си 699 срещи в елита дунавци имат 220 победи, 172 равенства и 307 загуби. Головата разлика е 747 на 1064. Във вечната ранглиста на футболния елит у нас отборът, носещ името на голямата европейска река заема 19-о място, като е пред тимове като 5-кратния шампион "Лудогорец", "Нефтохимик" и др.

Освен поводите за исторически паралели, мачът „Дунав“ - „Верея“ ще предложи и някои новости в исторически план. Това ще е първият мач на Дунав като домакин, който отборът няма да изиграе на някой от стадионите, които исторически е използвал в „А“ група – Градски стадион или стадион „Дунав“, а това ще стори в Разград.

Именно този факт предизвиква смесени чувства у русенските любители на футбола.

На практика цели поколения русенци и фенове на „Дунав“ мечтаеха, сънуваха и бленуваха за този ден, а доста дори не успяха да го доживеят. След 25 години мъки, крушения, разочарования, фалити, възраждания и надежди, нови фалити, нови възраждания и нови надежди, дойде най-сетне датата.

„Дунав“ реално никога не е постигал върхове във футбола на България, но е разчитал на голяма подкрепа от своите фенове в борбата срещу големите. Именно затова те приеха изключително остро новината, че техният отбор ще играе извън Русе за неопределено време.

„Дунав“ е Русе и Русе е „Дунав“. Затова и на днешния 30 юли русенските фенове са с много смесени чувства. От една страна има вълнение и емоция от предстоящото, от друга гняв и чувство, че са предадени за пореден път от чужди и свои. Предадени, защото никъде по трасето Русе – София не се намери никой с логична мисъл, който да остави този мач в Русе. Поне този, защото той щеше да е специален за Русе и да значи много за хората, а и за клуба, защото можеше да запали искрата и да я държи жива през цялото това време, през което така или иначе трябва да сме в Разград. Каквото и да си говорим, предстоящият 30 юли няма да бъде това, което трябваше. Ще бъде от онези особени дни, когато еуфорията и радостта се примесват в експлозивна смес от гняв, мъка и разочарование. Най-вече от това, че политиците, футболните ръководители и администратори така и не намериха оптимално решение в полза на хората, а вместо това напълниха цял океан от фалш, лицемерие, влудяваща наглост и традиционната за тях демагогия и некомпетентност, с които заляха иначе помпозно звучащият проект – „рестарт на футбола в страната“, пише по този повод FCDunav.eu.

„И все пак, ако още се колебаете дали да идете до Разград, не забравяйте, че оставената от вас празна седалка няма да изрази Вашата позиция срещу статуквото. Празните седалки не говорят. Празната седалка ще накаже тези, които през миналия сезон буквално смазаха с дух и непримиримост противници и поръчкови съдии и спечелиха безпрецедентно убедителна промоция напук на всички прогнози. Направиха го, защото имаха зад гърба си всички нас, непримиримите донкихотовци. Драконите имат нужда от всички вас, за да разперят своите криле и да полетят отново…

Поредният труден момент, поредното предизвикателство и поредната битка ни чака. Да запретваме ръкави, защото явно това е нашата орисия!", зоват още феновете на отбора в FCDunav.eu.

Въпреки това обаче ще има и такива, които вече заявиха позиция, че с отсъствие от стадион и бойкот на дългоочаквания мач на любимия си отбор, ще заяват позиция против домакинствата на "Дунав" в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама