Творческите съюзи обединени около идеята за намаляване на ДДС върху книгите

11:48, 30 юли 16 / Култура 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Творческите съюзи се обединиха около идеята за намаляване на ДДС върху книги, учебници и периодични издания и идеята е той да се редуцира от сегашните 20 % до 7 %, съобщи председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС Славчо Атанасов във Варна, съобщиха от пресцентъра на Атанасов.

"Форуми като този във Варна, като "Пловдив чете", като поредицата от инициативи с пътуващите книжарници и библиотеки в цялата страна са изключително важни във време, когато все повече трябва да отстояваме като неопровержима духовна ценност четенето и образованието. Защото безкнижен и неграмотен народ не би могъл да върви напред", посочи още Славчо Атанасов.



Председателят на Комисията по културата и медиите откри седмото издание на "Алея на книгата" и заедно с Даниела Панайотова, член на комисията и депутат от Варна, кметът на града Иван Портних и председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров, поздравиха издатели, творци и читатели за духа им.

50 издателства участват в тазгодишното издание на "Алея на книгата", над 2000 са само новите заглавия, които форумът представя.

Атанасов обаче бе категоричен, че в битката за намаляване на ДДС върху българската книга няма да тръгне само с ентусиазъм и призиви. "Подобно действие е мислимо единствено при сериозни аргументи.  Затова сме поръчали на Института за интелектуална собственост и лидерство към УНСС да изработи анализ за това как ще се отрази намаляването на ДДС, за плюсовете и минусите. Едва тогава, с аргументи ще отидем при министър Влади Горанов", заяви Славчо Атанасов.

След поредица от срещи с него, в Парламентарната комисия по културата и медиите, гилдиите и творческите съюзи сами са посочили не само проблеми, но и предложения за законодателни решения. След внимателен анализ и работа с нашите експерти ще очертаем една цяла стратегия за развитие в културата за различните сектори напред чрез законодателни промени. Така, че да има цялостен поглед, а не да се работи на парче, без значение кое правителство идва на власт", посочи още Славчо Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама