Русия иска бързо да й платим реактора за АЕЦ “Белене”

12:17, 30 юли 16 / Политика 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ "Белене". Това стана ясно след днешната среща в Москва между първия заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

"Росатом" е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна", отбеляза Комаров, цитиран от БГНЕС.

По време на срещата страните обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 млн. евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 000 евро.

Комаров и Петкова също така обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и, в частност, с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

Страните отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама