Най-големият в Северна България панаир на художествените занаяти започва през август

12:18, 30 юли 16 / Култура 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големият в Северна България панаир на художествените занаяти ще се проведе от 12 до 15 август пред Троянския манастир, в навечерието на храмовия празник на светата обител, съобщиха организаторите.   На изложението ще бъдат представени арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и така да се докосне до духа на местните традиции.

В неделя /14 август/ от 12.00 часа  ще бъде открита изложба с произведения на „младите майстори“ – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за четвърта поредна година в края на месец юли в Троян.

На храмовия празник на Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица”/15 август/ще се отслужи божествена света литургия от Негово Светейшество Български Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира.

 Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама