Обсъдиха концепция за устройствено развитие на Сливен

13:03, 30 юли 16 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На работна срещата проектантски колектив на „АГОРА 66” представи  концепция за устройственото развитие на Община Сливен.В дискусията взеха участие председателят на общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете на община Сливен Стефан Кондузов и Румен Иванов, общински съветници, главният архитект Лора Йовчева, експерти, архитекти, предприемачи, историци, граждани.

Община Сливен има договор с „АГОРА 66” ООД от 13.05.2016 г. за изработване на проект за общ устройствен план на община Сливен.  Съгласно клаузите на договора, изпълнителят следва да изработи предварителния проект за ОУП в рамките на 4 месеца. След неговото съгласуване и провеждане на съответните законови процедури, в срок отново 4 месеца, проектът следва да бъде подготвен окончателно.

Два варианта  бяха презентирани от  ръководителя на екипа - проф. д.н. арх. Иван Никифоров. Никифоров посочи, че ОУП е част от система от стратегическо планиране на Югоизточен планов регион. „Ние показваме мястото на Сливен в цялата система”, каза той. Според проф. Никифоров ОУП работи в две основни направления – зониране на територията на урбанизирана, земеделска, горска и територия за защита по различни линии.  Той поясни, че целта е да се създадат нормативни документи, специфични правила и норми за развитието на територията. При сегашните пазарни условия в страната този документ ще има регулативен характер. Това е един документ на база на който общината, като управител на тази територия, ще може да разговаря със собствениците на терени и с инвеститорите. „Двата варианта, които представяме се отнасят основно за селищната мрежа. При първия вариант ние искаме да формираме освен град Сливен още три вторични центрове – Стара река, Бяла и град Кермен. Планът се работи от голям брой специалисти в различни сфери. Предварителният проект трябва да е готов до есента, след което предстоят обсъждания”, каза още арх. Никифоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама