Десетки ранени и арестувани при сблъсъци край превзетия полицейски участък в Ереван

14:11, 30 юли 16 / Свят 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десеки са настанени в болница, близо 26 души са арестувани при сблъсъци между полицията и опозицията в арменската столица Ереван в петък вечер, съобщава France24.

Близо 60 души са настанени в различни болници в града, информира Министерството на здравеопазнването.

Сблъсъците, които започнаха в петък вечерта близо до полицейския участък, където въоръжена група взе заложници преди повече от две седмици, продължиха до късно през нощта.

Преди това полиция разгони опозиционен митинг, използвайки специални средства. Задържани са десетки протестиращи. Това се наложило, защото по време на демонстрацията въоръжени лица от територията на заетия от тях полицейски участък откриха огън в различни посоки. В резултат бе ранен полицай. Снощи в центъра на Ереван се събраха над 4000 души, а няколкостотин тръгнаха към зоната на превзетия полицейски участък. Полицията използва шокови гранати, за да разпръсне протестиращите.  В същото време силите за сигурност са успели да ранят и трима от въоръжените членове на опозиционната група, превзела участъка.

На 17 юли над 30 въоръжени опозиционери нападнаха полицейски участък, завзеха сградата му и взеха няколко полицаи като заложници. При това бе убит един полицай, а други петима бяха ранени.  Опозиционерите искат освобождаването от арест на лидера им Жирайр Сефилян и оставката на президента и правителството.  От 19 юли в района на площада всяка вечер се провеждат масови акции на опозицията. 

Миналата неделя всички заложници бяха освободени, но нападателите не напуснаха превзетия полицейски участък. В сряда медии в Армения съобщиха, че въръжената група е пленила четиричленен лекарски екип, изпратен, за да прегледа ранените сред тях. По-късно един от лекарите бе освободен. По думите му в сградата на полицията се намират около 24 души.

Посолството на САЩ в Ереван обяви в изявление, че е „дълбоко обезпокоено от продължаващата заложническа ситуация“.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд призова двете страни да сложат край на тази опасна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама