Енергоефективни материали, уреди и технологии представят във Флората

13:16, 29 сеп 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тридневно изложение на енергоефективни материали, уреди и технологии ще се проведе във Флората. Събитието е част от форума „Дни на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници“, който стартира днес и ще се състои до 1 октомври. Официални гости са европейски партньори от Норкс енерджи – Норвегия. На откриването присъства и зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Самото изложение дава възможност за представяне на последните тенденции на пазара, създаване на множество контакти и улесняване директната връзка търговец - потребител. Участници са водещи производители и представители в бранша.

Днешното събитие е част от един голям проект, който Община Бургас реализира със средства по т. нар. норвежка програма. Средствата са предоставени от Норвегия.

„Голямата част от програмата на Община Бургас е свързана с мерките за енергийна ефективност. Реализирали сме основните пакети от мерки. Всяко ново нещо, което излезе на пазара на енергийните технологии, ние се стремим да го приложим в нашите публични сгради, така че наистина да има както ефект от икономии на средства за енергия, така и всички тези неща да водят до намаляване на вредните емисии и газове, които се изхвърлят в природата, което означава по-чиста околна среда“, заяви Йорданка Аниниева.

Тя посочи, че ще се проведат и две специализирани обучения. Едното е предназначено за специалисти. Другото ще бъде за граждани – свързано е с това как да използваме максимално разумния начин на енергия, така че да я пестим. Обучението ще се проведе в събота.

Утре европейските партньори от Норкдс енерджи пък ще представят своя презентация.

„Ще представим проект за енергийна ефективност в нашата страна и ще говорим за различни технологии, които могат да бъдат използвани в областта на възобновяемите източници“, каза Стина Торстерстен, която завежда отдел за околната среда и климатичните промени в Норкс енерджи.

„Аз ще направя презентация върху технологичната част. Ще представим във вашия град нашата гледна точка, ще дадем предложения какво може да се промени и подобри“, каза от своя страна Халфстайн Брандал – ръководител на отдел „Топлофикация и възобновяеми енергийни източници“ в Норкс енерджи.

Гостите имаха възможността да се запознаят с част от проектите на Община Бургас, свързани с енергийната ефективност.

„Това, което видях на презентацията, изглежда добре. Харесва ми какво правите тук. Рано е обаче да коментирам дали още нещо може да се направи. По принцип могат да се направят много неща. Трябва да бъдат предприети проекти, които да създадат технология, която да бъде по-рентабилна. Мисля, че в този регион слънчевата енергия трябва да бъде във фокуса на нещата“, добави Халфстайн Брандал.

Междувременно се проведе и състезание между ученици на екологична тематика. Според зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева е много важно децата да се възпитават от малки на икономия от енергия, използването на природни ресурси и материали, така че да се щади природата.

След приключването на официалната част малчугани от местни детски градини и училища поздравиха с песни и танци специалните гости от Норвегия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама