Седем организации от страната се обединяват срещу домашното насилие

13:46, 29 сеп 16 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Мълчанието НЕ е злато“ е призивът, който обедини седем организации от Разград, София, Пловдив, Ямбол, Шумен и Свиленград в национална информационна кампания срещу домашното насилие.

Кампанията, която се финансира от  Българския фонд за жените, е уникална, тъй като обединява млади професионалисти, използващи различни подходи в работата си, но вярващи, че силата на информацията е най-доброто средство за защита, съобщи Хабибе Расим, председател на Народно читалище "Делиорман 2014г" в Разград.

Младите хора са представители на Фондация „Джендър алтернативи“ – гр. Пловдив, Народно читалище „Делиорман 2014“ – гр. Разград, Център „Споделеност” - гр. Шумен, Български хелзинкски комитет – гр. София, Фондация „Подарете книга“ – гр. София, Читалище „Умение 2003“ – гр. Ямбол, Спортен клуб „Изида-Свиленград“ – гр. Свиленград.

Ежедневието на стотици български жени и деца преминава белязано от домашно насилие и насилие, основано на пола, отбелязват инициаторите. По данни на Агенцията на ЕС за основните права (FRA), 23% от българките над 15-годишна възраст са станали жертви на насилие от свой партньор. В сравнение с държави като Дания или Финландия, броят на жените, претърпели такова насилие у нас, е над 32 %.

Анализаторите отбелязват, че преживелите насилие жени и деца често премълчават за проблемите си поради страх, срам, икономическа зависимост, липса на подкрепа, липса на алтернативи за самостоятелен живот.

В държавите, в които активно се говори и информира за формите на домашно насилие, процентът на споделяне и търсене на съдействие от професионалисти е много по-голям, посочват още инициаторите на кампанията „Мълчанието НЕ е злато“.

През следващите три месеца те ще се опитат да провокират общественото внимание към проблема чрез работилници с млади хора в неравностойно положение, форум-срещи с институции и професионалисти, спортни джендър инициативи, фотоизложба, „Дни на отворените врати“, улични кампании с доброволци, онлайн кампания в социалните мрежи. Предвижда се и изготвянето на общ „Призив за действие“ до държавните институции на национално ниво за ускоряване на процесите по ратифициране на Конвенция №210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция).

Представители и на седемте организации, инициатори на кампанията, са преминали успешно Академията за женски права „FEMPOWER“, проведена от Български фонд за жените през април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама