Предлагат топъл обяд за 3000 души в общината

14:55, 29 сеп 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектното предложение на общинската администрация „Осигуряване на топъл обяд в Oбщина Сливен“ беше представено днес пред кметовете на населени места и кметските наместници. „Предложението за безвъзмездна финансова помощ от 1 373 790 лв. е подадено от общината на 30 август 2016 г., в рамките на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г.“, информира Митка Крълева – началник отдел „Общинско развитие, проекти и програми“.

Дейностите са насочени към лицата на месечно подпомагане, лица с доказана липса на доходи, самотно живеещи лица и семейства, получаващи месечни пенсии за инвалидност, бездомниции др.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова заяви, че стремежът е топлия обяд да достигне до повече потребители.

„Броят на потребителите ще бъде 3000 човека. Те ще получават топла храна всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни. До сега подобни проекти се изпълняваха от Домашен социален патронаж и се обслужваха само 100 човека. В момента сме изправени пред предизвикателството да увеличим многократно целевата група“, каза Пепа Чиликова.

Ще бъдат изготвени списъци с евентуални потребители на програмата. За целта кметовете на населени места трябва да информират населението. След изготвянето на списъците с кандидатите за включване в програмата, ще се направи справка с Регионалната дирекция за социално подпомагане дали желаещите действително отговарят на критериите за одобрение. Програмата дава възможност и за резервен списък от кандидати, отговарящи отново на определени изисквания.

Заради голямата целева група раздаването на храната ще се извършва чрез външен изпълнител, както е в други градове на страната. Община Сливен обяви конкурс по условията на Закона за социално подпомагане, а фирмите могат да подават заявления за участие до 17 октомври.

Ако проектът бъде одобрен, всички дейности трябва да приключат до края на април 2017 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама