Проект „Заедно за независим живот“ започва в Стара Загора

07:40, 30 окт 16 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект „Заедно за независим живот” стартира в Стара Загора. Той се реализира по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”.  Продължителността на проекта е 21 месеца, от които 18 месеца предоставяне на услугите „личен асистент“ и „социален асистент“ в домашна среда. Общата стойност на проекта е 499 937 лева, от които финансова подкрепа на Европейския съюз и национално съфинансиране.

Целта е да се приложи нов подход за предоставяне на интегрирани услуги в домашна среда и да се разчупят създадените стереотипи. Чрез проекта ще се  създадат възможности лица с увреждания да участват активно в планирането на услугите, от които се нуждаят. Идеята е и да се подкрепят семействата, в които има лице с трайно увреждане, в т.ч. деца, като се даде възможност за професионално развитие на ангажираните с грижи за членове на семейството с трайно увреждане. Да се намали риска от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване.

В проекта ще се включат лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, в т.ч. деца, които отговарят на следните изисквания: имат 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ; деца на възраст до 16 г. с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 г. с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, които се нуждаят от обслужване.

За Лични асистенти и Социални асистенти могат да кандидатстват безработни, трудово заети и наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд; студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама