Пържените картофи ни действат подобно на марихуаната

16:30, 30 апр 18 / Любопитно 25 161 Topnovini
1

Учени от университета в Ървайн, Калифорния, са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях.

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.

Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.

Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.

Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни. При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.


 


 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани