Депутатът от БСП: Брат ми отиде законно в чужбина да се лекува

14:25, 13 сеп 18 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал. Не знам кога ще се върне. Това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем”, заяви депутатът от БСП Георги Стоилов пред вестник „24 часа“, във връзка с напусналия страната преди дни Илия Стоилов.

Според него е време обществото да обърне по-голям внимание на целия случай на брат му, тъй като, според Георги Стоилов, става дума дума за многократни нарушения на човешките права и директна атака срещу депутата на БСП.

„Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда, цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората. А това не е и единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 подобни случая, това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава1 Защо!”, пита Георги Стоилов.

„Прокуратурата е длъжна да го направи, а тя не го прави, извършва престъпление, а съдът го покрива, защото не прави нищо! А самото извънсъдебно производство как е направено? Не може един разпит да се води, един човек да е разпитван на три места едновременно, в Русе, Разград и София – как става това? Допусната е практическа грешка, разпитан в Русе в 11 часа, а е бил в Разград в 11:07 минути и също е разпитван – летял ли е дотам и с каква скорост? Това са въпроси, които трябва да се зададат на прокуратурата, за да се види ясно, че целият случай е една политическа поръчка срещу мен, както предполагах и се опасявах в самото начало”, отсече Георги Стоилов.

Тогава той нямал представа за какво става въпрос, но след като толкова време случаят бе развяван по телевизиите, решил да поговори с адвокатите и да се запознае подробно.

„С изнесените неща, имената на тези хора са така опетнени, нека се попита, дали семействата на останалите обвиняеми не са били ежедневно заплашвани, с това, че понеже защитавате една политическа сила, не сте към ГЕРБ, Вие ще бъдете мачкани и унижавани, а те няма да излязат! Това са десет семейства, подложени постоянно на психически тормоз”, твърди депутатът от БСП. Според Георги Стоилов, съответната институция е уведомена, че брат му извършва лечение.

„Също така, както казаха главният прокурор и министърът, той е излязъл напълно легално. Колко пъти брат ми е поискал лечение, пускани са десетки жалби, има няколко експертизи, омбудсманът е изпратил доктор, който потвърждава лошата диагноза за тежка болест на брат ми. От ареста, където е задържан, са изпратили специалист – лекар, който също потвърждава диагнозата. Извън съдебна медицина също я потвърждават, и какво? Смятат, че е неправомерна и не искат да му разрешат лечение! Това не е нормално, това е нарушаване на конституционното право! Всички тези въпроси би трябвало да се зададат в прокуратурата, какво прави тя? Има производство и срещу този, който гледа случая на брат ми, за такива нарушения, каквито е правил и в други случаи! Не може едно действие, което се извършва през 2015 г., многократно прекратявано от прокуратурата, да бъде възобновено три години по-късно, заради някакви СРС. Това е абсурдно, нещо не е намерено, обвиненията паднаха, за това което твърдеше министъра, хубаво е всичко това да се провери!”, обвинява Георги Стоилов.

Той не знае колко време ще продължи лечението на брат му в чужбина, но заболяването му е сериозно. „Чухме се с брат ми когато излезе, каза ми само, че отива да се лекува, и това беше! Правил е консултации в България, заключенията са се потвърдили но иска да вземе адекватно медицинско обслужване в чужбина. Трябва да се научи истината, той не е арестант в момента, не е затворник, защото няма обвинение а е просто един роб на прокуратурата”, заключи Георги Стоилов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама