КЕВР обсъди новите цени на парното от 1 октомври

13:17, 26 сеп 18 / Общество 25 336 Topnovini
1

Енергийният регулатор обсъди новите, по-високи, цени на парното от 1 октомври. Според изчисленията на регулатора, топлинната енергия ще поскъпне с между 3 и 9 на сто. Окончателно решение за новите цени ще бъде взето в края на месеца. Най-вероятно цените на парното и топлата вода ще се увеличат от 1 октомври с предварително замисления от комисията процент. Основната причина за увеличението е покачване цената на природния газ с близо 14%.

Комисията предвижа увеличение на парното и топлата вода с между 3 и 9%, като за София ще бъде 8 на 100. Това е второ увеличение на цените след края на изминалия отоплителен сезон. Така увеличението се натрупва и ще бъде между 7 и 23%, като за София ще е 16 на 100.

"До 2015 г. се изплащаше от хората в България т.нар. данък "социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия. Това е абсолютна несправедливост", коментира Иван Иванов, председател на КЕВР, предаде БНТ.

По време на откритото заседание самите топлофикации се обявиха против предлаганото увеличение, защото смятат, че то е недостатъчно и ще доведе до загуби. Срещу увеличението се изказа и омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ наблюдаваме парадокс - при по-ниска цена на природния газ, цената на парното ще бъде по-висока, отколкото е било през 2015 г. Председателят на КЕВР обясни това с факта, че "Топлофикация - София", например, е направила големи инвестиции и затова се налага съществуването на съществуването на по-голямото увеличение.

"Основното изискване към подобни важни за всички български граждани решения за публичност и прозрачност, детайлна аргументация и излагане на мотиви - това изискване в конкретния случай липсва, което е проблем. Проблем е също така, че реално работната група, която е изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване на цената на природния газ", коментира Мая Манолова, национален омбудсман.

Председателят на комисията Иван Иванов се защити с думите, че има достатъчно информация и всеки, който иска, може да провери как са се променяли цените през последните години. Окончателно решение за новите цени на парното и топлата вода ще бъде взето на 1 октомври, когато се очаква и те да влязаят в сила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани