Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци

13:20, 10 окт 18 / Любопитно 25 855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Производителят на играчки "Мател" оповести, че куклата Барби - появилата се на пазара през 1959 г., от която вече се предлагат множество по-еманципирани версии, ще бъде използвана от учени, работещи над представянето на жените и над сексистките стереотипи, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Целта на многогодишния проект е да бъде привлечено общественото внимание върху "различни фактори, които пречат на малките момичета да реализират напълно потенциала си", се казва в комюнике на компанията със седалище в Ел Сегундо, Калифорния.

Някои изследвания показват, че още от 5-годишната си възраст момичетата са по-малко склонни да смятат жените за интелигентни и започват да губят доверие в способностите си, за разлика от момчетата, които не се сблъскват с подобни проблеми.

Феноменът се подхранва от културни стереотипи, експлицитни сесксистки предразсъдъци и представяния на жените и мъжете от медиите, се допълва в комюникето.

Става въпрос за ограничаващи фактори, които влияят върху начина, по който малките момичетта се възприемат и с който проектът на "Мател" се ангажира да води борба, финансирайки изследвания, представяйки позитивни модели и създавайки общност за взаимопомощ.

Марката "Барби" ще финансира нови изследвания по тази тема в Нюйоркския университет. "Барби" се ангажира да работи заедно с учени за популяризиране на изследванията. Проектът цели да запознае обществото със сексистки предразсъдъци и да събере онези, които подкрепят малките момичета, поясниха от "Мател".

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама