НДК е домакин на четвърта среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай „16+1“

09:00, 20 окт 18 / Политика 25 555 Topnovini
1

Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1“ ще се проведе в Националния дворец на културата на 20 октомври 2018 г.

Срещата ще се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.
Събитието се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Областния управител на Област София в партньорство със Столична община, Националното сдружение на общините в Република България и Националния дворец на културата, както и Секретариата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай и Китайска народна асоциация за приятелство с чужбина.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай ще се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата, състояла се в София на 7 юли 2018 година. Целта на форума е да доразвие и надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“.

Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.
През последните години сътрудничеството на местно ниво във формат „16+1“ придоби по-голяма видимост чрез подкрепата за побратимяване на градове, провинции, регионите и общини на страните от ЦИЕ и Китай, и осъществяването на посещения на делегации с цел насърчаване на прекия обмен и сътрудничество на местно равнище.

Дискусиите по време на срещите в София ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните и демонстрационни зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата ще включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

България вече е била домакин на два форуми на местните лидери в рамките на формата – Третата работна среща на Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай, провела се в Пловдив на 19 октомври 2017 г., и на Първата среща на кметовете на столиците на страните от ЦИЕ и Китай в София на 27 септември 2016 г.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани