Десислава Радева: Репликата на Валери Симеонов в една дума - позор

15:30, 22 окт 18 / Общество 25 676 Topnovini
1

"Когато в семейството се роди нездраво (в общоприетите разбирания) дете, навярно родителите са изправени пред съдбовно решение – дали да го задържат и отглеждат. Сблъскват се емоциите и надеждата, разумът и мисълта за бъдещето. Но веднъж взето, решението съдържа в себе си осъзната родителска отговорност". Това написа във Facebook съпругата на президента Десислава Радева. 

"Може би през годините родителите, в моменти на пълно изтощение и отчаяние, са се питали негласно „Дали не сгреших?”. Но бързо, виновно и с неудобство от самите себе си са изхвърляли този въпрос от главите си. Това, разбира се, са само мои предположения", написа още тя.

"Когато синът ми беше на 10 години, в класа им дойде Ина - дете с ДЦП. В количка. Добро, усмихнато, слънчево дете. Явно и учителите, и родителите си бяхме свършили добре работата, защото Ина се чувстваше спокойна и съвсем на място в класната стая. Децата я включваха във всичките си игри, помагаха й, държаха се с нея по същия начин, по който се държаха един с друг. Те я правеха щастлива, защото се усещаше като една от тях. А тя правеше нас, родителите, щастливи, защото учеше децата ни и нас самите на човещина. Човещина, която не усетих от вицепремиера ни Валери Симеонов. Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума – позор. Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция. Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си. Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес. Предполагам, г-н Симеонов е запознат с член 14 от Конституцията на Република България, където е записано, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата. Има и още един важен текст там – чл. 4, ал. 2, където Република България гарантира достойнството на личността. Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая Могилино... Подходът „Има черни тениски – има проблем...” се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство. За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата „Човещина”. За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата „Позор” - срамно, унизително положение, което предизвиква презрение", пише още Радева.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Още по темата

15:15, 22 окт 18 / Политика

Борисов няма да иска оставката на Валери Симеонов

14:10, 22 окт 18 / Политика

Сидеров иска незабавен коалиционен съвет за сваляне на Валери Симеонов

13:35, 22 окт 18 / Общество

Протестиращите майки: Симеонов да подаде оставка до 17:30, иначе блокираме булеварда (СНИМКИ+ВИДЕО)

13:10, 22 окт 18 / Политика

ВМРО излиза с позиция за исканата оставка на Валери Симеонов във вторник

12:15, 22 окт 18 / Политика

Валери Симеонов ще подаде оставка, но при определени условия

07:40, 22 окт 18 / Общество

Майки на деца с увреждания излизат на протест с искане за оставка на Валери Симеонов

10:12, 20 окт 18 / Политика

НФСБ: Валери Симеонов не е поставял под съмнение здравния статус на болните деца

15:57, 19 окт 18 / Политика

Валери Симеонов: Не се отказвам от нито една своя дума

14:10, 19 окт 18 / Политика

Борисов за думите на Симеонов: Мога само да се извиня (ВИДЕО)

12:32, 19 окт 18 / Политика

Искат оставката на Валери Симеонов, нарекъл протестиращите майки "кресливи жени с уж болни деца" (ВИДЕО)

Най-нови Най-четени Най-коментирани