ЕС без споразумение за удължаване на преходния период за Brexit

17:00, 19 ное 18 / Свят 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ по Brexit от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че 27-те страни-членки не са постигнали споразумение за удължаването на преходния период след оттеглянето на Великобритания от Общността. Съветът на ЕС подкрепи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания.

Поради правни причини, свързани с духа на чл. 50 и които са в основата на тази несигурност, нашата идея е, че евентуалното удължаване на този период, което ще е свързано със споразумение с британците и за техния финансов принос, не може да бъде безкрайно. В светлината на решението на 27-те страни-членки днес, смятам, че тази седмица ще дадем окончателните предложения за датата, до която този преход може да продължи. И това решение ще бъде прието след постигнато споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Барние припомни, че по искане на Великобритания фиксираният преходен период е 21 месеца след оттеглянето, тоест до края на 2020 година, когато приключват и ангажиментите на страната към многогодишната финансова рамка. През това време Обединеното кралство ще е част от общия пазар и митническия съюз с всички произтичащи от това права и задължения, в т.ч. и финансови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама