Трябва ли да мием авокадото преди да го обелим?

17:40, 20 дек 18 25 2484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последните месеци авокадото бе издигнато в такъв култ, че просто няма как и ние да не сме го опитвали под една или друга форма. А ако обичаме да си го хапваме вкъщи върху тост или да си забъркваме гуакамоле, вероятно правим една често допускана грешка.

Както останалите плодове и зеленчуци, които белим преди консумация, е доста вероятно да не мием авокадото. А това ни поставя в риск.

Твърдата обелка на плода предпазва вътрешността му, но по нея е напълно възможно да полепнат зарази. И ако не я измием старателно с вода, при нарязването тези зарази се разпространяват и в останалата част, която консумираме.

Бактериите, които могат да полепнат върху авокадото, са най-вече листерия и салмонела, като първият вариант е по-възможен. Листерията е много устойчива на различни външни влияния, а ако попадне в организма ни може да доведе до развитие на листериоза, пише Independent.

Болестта поразява нервната система и може да се прояви с разнообразни симптоми, кой от кой по-неприятни. А за да си спестим всички тези усложнения, не бива да забравяме да извършваме едно лесно упражнение - авокадото под чешмата всеки път.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама