Калфин: Все по-реално става да има Brexit без споразумение

10:30, 16 яну 19 / Политика 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Очакваше се Тереза Мей да загуби гласуването за сделката за Brexit, но никой не очакваше да е с такъв голям резултат. Това е най-големият провал, откакто е измислен британският парламент, никога премиер не е губил с 232 гласа разлика”, каза бившият външен министър Ивайло Калфин пред bTV. Според него това е историческо събитие - най-голямата загуба на британски премиер.

Великобритания иска да излезе и от формална гледна точка, ако нищо не се случи март месец, тя ще излезе от само себе си от ЕС, коментира Калфин.

Според бившия външен министър все по-възможно става излизане без споразумение.

"Джереми Корбин не поиска оттегляне на молбата за излизане от ЕС, той поиска този вот на недоверие с идеята да направи правителство и да предоговаря нови условия", отбеляза той. Според него тези, които искат да спрат Brexit във Великобритания, нямат достатъчно добро политическо представителство.

Калфин открои и че е трябвало отдавна правителството да излъчи човек, който да отговаря за Brexit у нас.

„Той трябваше да знае всички аспекти на излизането – от търговски отношение до правата на нашите граждани във Великобритания и правата на тези от Великобритания у нас. Един куп международни споразумения има. При Brexit без договаряне, не може да разчитаме, че ЕС ще реши наши двустранни проблеми. Не е късно да се излъчи такъв човек. Трябва да се случи максимално бързо. Вече в други страни се работи за сценарий без сделка”, коментира още той.

Калфин открои и че може да се удължи срокът за излизането на Великобритания.

„Проблем са евроизборите, ако те отложат Brexit, ще кандидатстват ли на тях. Техните места са разпределени между други страни-членки”, коментира един от възможните казуси при удължаване на срока на развода с ЕС Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама