ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите „озверели човекободобни”

14:25, 19 яну 19 / Политика 25 435 Topnovini
1

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който отмени първоначално наложената на Симеонов глоба от 1000 лева.

Въпросното изказване Валери Симеонов направи на 17 декември 2014 г. в Народното събрание по повод случаите на нападения над екипи на Спешна помощ и малолетни:

"Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки"

 

След него, шуменецът Асен Асенов подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В нея твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител. Остра реакция имаше на думите на Симеонов имаше и от страна на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна.и налага 1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак "етническо положение".

Лидерът на НФСБ отговаря, че "изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления."

Според решението на Върховните съдии (Йовка Дражева , Анна Димитрова и Емил Димитров) в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов, тъй като думите му не са "насочени срещу конкретен субект (в контекста на възприетата от законодателя персонална обособеност на този субект чрез въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а именно - "лицето"):

 „При внимателен прочит както на конкретизираната част, така и на целия текст от процесното изказване на Валери Симеонов, се установява, че в същото не се съдържат словесни изрази, насочени срещу конкретен субект т.е. Асен Асенов. Този персонален субстрат налага извода, че волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления – вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“.

 

Върховните съдии остро критикуват решението на Комисията за защита от дискриминация като изтъкват, че мотивите ѝ са се превърнали в "агресивна морализаторска експресия", посочват още от пресцентъра на НФСБ.

В решението си те недоумяват от извода на комисията, че „негативното стереотипизиране и агресивно представяне на ромската общност като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, от друга страна, като жертви на поведението на ромската общност представлява нежелано поведение, изразено словесно, и основано на признака „етническа принадлежност“ създава враждебна среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани