Знаете ли, че ''суши'' НЕ означава ''сурова риба''

17:00, 06 мар 19 / Любопитно 25 452 Topnovini
1

Толкова хора по света са лудо влюбени в сушито, че през последните години източният деликатес стана особено популярен и у нас. Съществуват обаче някои малко известни факти за него, които едва ли сте чували.

Сушито не е японско ястие. Изненада! Произходът му е от Китай, където се е появило преди 2000 години. Пренсено е в Страната на изгряващото слънце едва 5 века по-късно.

Противно на популярното схващане, суши не означава “сурова риба”. Значението на думата се отнася до ароматизирането (вкисването) на ориза с оцет, буквално преведено “кисел вкус”.

Днес не е трудно да се обясни специфичното консервиращо въздействие на ориза върху рибата. При неговата ферментация се отделя млечна киселина, която препятства гниенето на рибата. Някои изследователи са склонни да приемат, че в отделни райони на Югоизточна Азия в древността оризът е бил използван единствено като консервант за рибата и едва по-късно е бил оценен като храна. 

Много хора у нас използват клечки, за да ядат суши, но традиционно то се яде с ръце.

Преди само десетилетие било забранено на жените в Япония да приготвят суши. Смятало се, че гримовете им променят мириса на храната, а по-високата телесна температура на дамите "разваля" вкуса на рибата.

Докато всеки може да се научи лесно да завива суши, професионалните сушисти се посвещават в продължение на години в тяхното изкуство. Първите две години от обучението им е свързано с приготвянето на ориза, а останалите три в техниките за обработка на рибата. Суши майстори са обучени да разпознават потенциални проблеми като метили и паразити в рибата и винаги работят бързо, за да предоставят на клиентите си свежа и вкусна храна. Някои от тях дори правят масаж на октоподите, преди да ги сервират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани