Порожанов: Китай внася свинско заради африканската чума, у нас цената му пада

17:10, 27 мар 19 / Общество 25 446 Topnovini
1

Ще бъде поискана допълнителна помощ за Агенцията по храните във връзка с африканската чума по дивите прасета. Темата е много сериозна, а болестта се разпространява, каза министърът на земеделието и горите Румен Порожанов, който откри 25-ото издание на Международното изложение "Природа, лов, риболов" в Пловдив, съобщи БГНЕС.

Нови случаи на африканска чума по дивите свине в Тервелско

Последните девет случая на болестта у нас са в област Силистра, допълни той.

„Случаите са единични, но темата е много сериозна, защото болестта се разпространява. Румъния е обхваната вече до северозападната граница със Сърбия, в Хърватска също вземат мерки. За да продължат ефективните мерки, министър Порожанов, най-големият производител на свинско месо в света в момента прави доставки от САЩ. Колкото и да е странно, на фона на тази обстановка цените на свинското и у нас, и в Европа падат”, каза Порожанов.

Той отбеляза, че преди месец у нас спадът е бил с 5-6%, макар че е нямало засегнати индустриални фирми за производство на свинско месо.

На срещата с Управителния съвет на частно практикуващите ветеринарни лекари преди дни е взето решение да се регистрират и към кметствата, и към Агенцията по храните всички прасета- особен акцент пада върху отглежданите в "задния двор" по селата.

БАБХ стартира ваксинация на дивите животни срещу бяс

„В подобна изострена тревожна обстановка мярката е съвсем оправдана, каза министърът, защото ако болестта стигне до дадено населено място, трябва да се знае къде точно се отглеждат прасета и кои са им стопаните. Регистрацията трябва да стане най-късно до два месеца. Средства за ловните дружинки, които следят болестта сред дивите прасета, засега не се предвиждат, на тях са им раздадени диагностикуми и няма нужда в момента от повече материали”, каза още министър Порожанов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани