Повдигнаха обвинения на осем души за трaфик на мигранти

11:45, 25 юни 19 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата повдигна обвинения на осем души за трaфик на мигранти.

Иван Гешев: Над 17 са задържаните за трафик на мигранти

В понеделник беше проведена специализирана операция на територията на Свиленград, София и Бургас. Тя е продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г.

Разследват най-голямата престъпна група за трафик на мигранти

В хода на акцията бяха задържани над 17 лица.

Според събраните до момента данни организираната престъпна група е действала при стройна организация - част от участниците са изпълнявали ролята на шофьори, друга – на хазяи, трета – на координатори, оперирала е основно на територията на страната ни.

Техни „клиенти“ били предимно граждани от Ирак и Афганистан, на които срещу предварително договорено заплащане, групата осигурявала временно настаняване – основно в махали в София, Свиленград и Бургас, както и съответното им трафикиране към Западна Европа.

На 26 юни ще бъдат поискани мерки „задържане под стража“ за обвинените.

Мигрантите са превеждани през така наречените „зелени граници“, през гъсти, гористи местности. Дейността на престъпната група е започнала от Кабул в Афганистан и се е ръководила от роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където са посрещани от друг, който организирал ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица.

Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка“, коментира говорителя на Спецпрокуратурата Сийка Милева, цитирана от ''Фокус''.

Мигрантите са заплащали между 8 и 10 хил. лева чрез метода „хавала“, като парите са се предавали на доверен човек, така нареченият „хавалдар“, който предоставя съответна парола. Сийка Милева съобщи, че някои от членовете на престъпната група чужди граждани са женени за българки, които изцяло били запознати с престъпната дейност на групата и помагали за нейната дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама