От първа дама на САЩ до успешен редактор на книги – историята на Джаки Кенеди

20:00, 11 юли 19 / Любопитно 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една септемврийска утрин на 1975 46-годишна жена се подготвя за първия ден на новата си работа. Сварява яйце, изпраща сина си на училище, облича сива консервативна рокля и хваща такси от дома си до центъра на Манхатън. Когато таксито наближава крайната си точка, изглежда сякаш пред сградата имаше бунт. Всеки репортер и фотограф се бори да влезе вътре, а тълпата от любопитни очи расте. Жената спокойно слиза от таксито и влиза в сградата, където се намира нюйоркската редакция на „Viking Press“.

Жаклин Кенеди Онасис се явява на първата си платена работа от 1953. Днес много от нас знаят, че тя е била редактор на книги през 70-те, 80-те и началото на 90-те, но нейната отдаденост на книгите не е толкова позната. Тя е работила като редактор почти 19 години, до смъртта си. Подкрепя много автори, чете техните ръкописи и им изпраща бележки, докато се лекува от рак.

Тя не избира кариерата си лесно и в началото има доста перипетии. Най-известната жена в света, влиза в бизнес, който макар и престижен, осигурява на редакторите начална заплата по-малка от 20 000 долара годишно.

Животът на Джаки след Белия дом е интересен за обществеността. Тя се справя с първите си години като вдовица, а редактирането на книги ѝ осигурява по-малко драматично ежедневие, което ѝ харесва.

Джаки остава в Манхатън с двете си деца и след смъртта на втория си съпруг – гръцкият магнат Аристотел Онасис. Бракът не е одобряван още от деня, в който се разчува новината за него. Слуховете нанасят трайни щети върху репутацията на Джаки. Главният е, че зет ѝ, Тед Кенеди, уговаря с Онасис сумата от 500 милиона долара, която да я подсигури. 

Според сведенията, бракът на Джаки и Аристотел не е успешен. Двамата нямат общи интереси, а Аристотел е съкрушен след смъртта на сина си в самолетна катастрофа през 1973. Докато Онасис умира от дихателна недостатъчност в Париж, Джаки е в Ню Йорк, което също е странно. Кристина Онасис, дъщерята от първия брак на Аристотел, наследява всичко и предоставя на Джаки сумата от 10 милиона долара.

Вижте как протича живота на една от най-известните първи дами на САЩ тук!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама