Уволниха скандален полицай пет години след смъртта на арестант в Ню Йорк

09:45, 20 авг 19 / Свят 25 1283 Topnovini
1
2
3

Полицай от Ню Йорк, предизвикала смъртта на арестант през 2014 г., беше уволнен. Даниел Панталео задушил чернокожия Ерик Гарнър по време на арест, използвайки непозволена хватка.

Щатски съдебен състав, както и федералната прокуратура отказаха да повдигнат обвинение срещу Панталео, което възмути организациите за защита на гражданските права в САЩ.

Уволнението идва след препоръка на дисциплинарния отдел на полицията в Ню Йорк, цели 5 години след фаталния случай, съобщава БГНЕС.

В мотивите за решението си да уволни Панталео полицейския комисар на Ню Йорк Джеймс О'Нийл каза, че записът от мобилен телефон на смъртта на Ерик Гарнър е показал ясно, че полицая използва задушаваща хватка, каквато е забранена от полицията в града.

Ерик Гарнър беше арестуван през 2014 г. по подозрение, че нелегално продава цигари на улица в Ню Йорк. На запис, направен от гражданин се чува, че Гарнър казва няколко пъти "Не мога да дишам", докато Панталео го държи със задушаващата хватка, в присъствието на още няколко полицаи.

Ерик Гарнър е страдал от астма и затлъстяване, като тежал 160 килограма. Бащата на 6 деца изпаднал в безсъзнание и опитите на лекарите да го върнат към живот били неуспешни.

През 2015 г. град Ню Йорк постигна споразумение със семейството на Ерик Гарнър и им плати неустойка от 5,9 милиона долара.

Президентът на синдиката на полицаите Патрик Линч критикува уволнението на Панталео с думите, че комисаря О'Нийл "предпочете политиката и собствените му интереси да бъдат по-важни от полицаите, които твърди, че предвожда."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани