Откриха около 200 дка канабисови насаждения в Петричко

09:47, 20 авг 19 / Крими 25 1357 Topnovini
1

В района на Петрич започна така наречената “канабисова жътва”. С помощта на хеликоптер само за денонощие при съвместна акция служители на Гранична полиция и ОД на МВР Благоевград са открили и унищожили около 200 декара насаждения от наркотичното растение. Канабисът се отглежда основно във високите части на планините – Беласица, Малешевска и Огражден, съобщи БНТ.

Хората от село Първомай разказаха, че нелегалните плантации с канабис винаги се правят на труднодостъпни места - там, където полицаи не минават. Стига се само с високопроходим джип или се ходи часове пеша.

Откриха голяма наркооранжерия и незаконно оръжие в Костандово

Според полицията обаче голяма част от нелегалните наркоплантации са картографирани и известни още преди да стартира акция “жътва”, защото дори най-затънтените терени в планините се оглеждат с хеликоптер. Така се виждат и най-малките ниви.

„Имаме открити около 60 такива ниви с канабисови насаждения, които са унищожени. Имаме образувани 83 досъдебни производства и към 25 лица има повдигнати обвинения“, отбеляза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

От началото на сезона, в който канабисът започва да зрее, до момента са иззети и унищожени над 6 тона канабис.

„По-малко е това количество в сравнение с миналата година, поради факта, че стартирахме по-рано операцията. И тия насаждения в началото не бяха толкова големи. Така че това е единствената причина, поради която не са големи количествата“, добави той.

Тези, които отглеждат плантации с наркотичното вещество в землището на Беласица са заложили на производството на холандски канабис.

Семената са внос и са от най-високо качество. Районът на Огражден планина пък е изцяло засят с канабис от Албания.

Все по-изобретателни стават нарушителите в отглеждането на наркотичното растение. При една от последните акции полицаите са открили нива между дърветата в планината с капково напояване, захранвано от надуваем басейн.

Откриха канабис в двора на 75-годишна жена

Специализираната операция срещу наркопроизводството и разпространението на дрога ще продължи докато не бъдат открити и унищожени всички насаждения с канабис в региона на Сандански и Петрич.

„Ще използваме всякакви средства и хеликоптери, и каквото е необходимо, така че тоя бизнес, който е абсолютно незаконен в България, колкото може да бъде прекратен“, добави главният комисар.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани