Пловдивчани сложиха шеговита табела „Западен Пловдив” на входа на София

13:30, 06 сеп 19 / Любопитно 25 1591 Topnovini
1

Творци отправиха предизвикателство към пътуващите, като прекръстиха София на Западен Пловдив. Табелата се появи на входа на столицата от магистрала „Тракия”.

Акцията е дело на писателя Николай Илчевски и бизнесмена Емил Христаков и е закачка към столичани в Деня на Съединението. Те подчертават, че на този ден преди 134 г. Пловдив, макар и по-развит икономически град, се е отказал да  бъде столица на провинция в името на националното обединение. 

Двама пловдивчани пожелаха да се пошегуват със софиянци и да си вземат "столичните лаври" със смяна на табелата. Илчевски и Христаков разказаха пред БНР за своята акция:

"Казват, че човечеството се прощава с греховете си, смеейки се. Но се прощава и с предразсъдъците си и с комплексите си. Ако на този ден гледаме само с фойерверки и идеализираме това, което е станало преди 134 години, ние влизаме в една утопия". 

"Решихме чрез една такава шеговита акция да покажем, че ние сме една държава. Ние вече постигнахме част от националния идеал да бъдем една държава. И ако софиянци сега не могат да издържат на шегата и на табелата, тогава има нещо много неизказано и недоизживяно".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани