Появяват се подробности за убийството на Кашоги

09:52, 09 сеп 19 / Свят 25 2161 Шрифт:
Topnovini

Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Кашоги изплуваха след признания в процеса срещу саудитските заподозрени, които са работили за държавния апарат за сигурност. Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде водач на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, убил Кашоги, всъщност не е бил номер едно, а номер две и ръководител на групата за преговори, според доклади.

Убийството на Кашоги ще се разследва от ООН само с резолюция на Съвета за сигурност

Номер едно е бил генерал Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на бившия заместник-ръководител на саудитските разузнавателни служби Ахмет ал-Асири, разпореди формирането на три различни екипа за убийството - разузнаване, преговори и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи, се казва в една информация.

"Когато Джамал Кашоги видя кърпа, игла и наркотици на масата, той попита:" Какво ще правите с тях? Ще ме упоите ли? Отвърнах му: "Да."

"След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината [на саудитското консулство]. Но тогава наредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде открито", каза саудитският разузнавач и бивш дипломат Мутреб, който е играл ключова роля при убийството на Кашоги, съобщи в. „Сабах“.

ООН: Достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на Кашоги

Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия поискал от саудитския генерален консул в Истанбул да му бъде осигурено място за срещата с Кашоги.

По време на срещата Кашоги беше помолен да се върне в Саудитска Арабия и да разговаря със сина си Салах, за да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отказа.

Мутреб твърди, че Кашоги е бил убит с наркотици.

"След като Джамал отказа доброволно да дойде в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. Затова реших да го убия", добави той. "Облякох дрехите му, за да изглежда, че Джамал излиза от консулството. Сложих си очилата му. Отидох на площад „Султанахмет“ и облякох собствените си дрехи в тоалетната на джамията. Хвърлих дрехите и очилата на Джамал в кошчето."

"Вашингтон пост": Саудитските командоси, убили журналиста Кашоги, обучавани в САЩ

Кашоги беше убит и разчленен в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. от ударен екип служители на саудитските служби. Първоначално отричайки съпричастност и описвайки убийството като инцидент при избухнал скандал и сбиване, , Рияд в крайна сметка призна, че Кашоги е бил убит по изготвен предварително план. Всякаква съпричастност на кралското семейство с убийството се отрича.

В края на март саудитската прокуратура заяви, че ще пледира за смъртна присъда на петимата основни участници в случая.

Тялото на Кашоги така и не беше открито и саудитското кралство не дава информация къде са тленните останки на журналиста и критик на политиката на Рияд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама