Сляп инженер измисли бастун, който навигира в градска среда с картите на Google

18:40, 09 сеп 19 / Любопитно 25 1954 Topnovini
1
2
3

Сляп инженер измисли и конструира бастун, който навигира в градска среда с помощта на картите на Google. Създателят на “WeWalk умен бастун” се надява неговото изобретение да послужи на слепци по цял свят.

Изобретението представлява малка бяла приставка, която се прикрепя към стандартния разгъваем бастун за слепци. Технологичният помощник разполага с вградени колонки, напълно интегрирани Google карти, както и гласов асистент.

Създателят му Курсат Кейлан е запознат с проблемите в ориентирането, с които се сблъскват хората с увредено зрение, тъй като той самият е сляп. Завършил инженерство Кейлан осъзнава, че това е неговата ниша и започва разработването на устройството, предаде bTV.

“В нашето съвремие вече говорим за летящи автомобили, но тези хора използват само една пръчка. Като сляп човек когато използвам метрото, например, не знам от кой изход трябва да изляза, кой номер влак спира на перона и от какви магазини съм заобиколен. WeWalk ще може да ми даде точно тази информация”, коментира Кейлан.

Умният бастун може да бъде закупен онлайн и струва 500 долара.

 
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани