Борисов: Всеки ден се откриват заводи и затова държим ръста на икономиката над 3%

12:33, 16 сеп 19 / Политика 25 1621 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Всеки ден се откриват заводи и затова въпреки че Европа е в рецесия, държим ръста на икономиката над 3%. Това заяви премиерът Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов присъства на откриването на новия завод на „Биовет“ за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки в Пещера, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

40 млн. от инвестицията за този високотехнологичен завод е за екология. Водата се преработва, миризмите. Преди мен Нено Димов дойде да прегледа станцията. И ми каза: Спокойно можеш да говориш, всичко е в нормите“, обясни Борисов.

По думите му много е важно в тези региони, където е много трудно да се намерят инвеститорите, икономиката да продължава да се развива. Борисов отчете, че въпреки че заводът ще работи предимно за износ, той ще създаде работни места, ще задържи хората и ще допринесе за БВП.

Премиерът благодари на инвеститорите и сподели, че сред тях е и Жан-Клод Юнкер, който не е могъл да присъства на откриването заради здравословни причини. Това са плодовете от плана Юнкер – може да ги видите навсякъде, посочи той.

Борисов използва случая да поздрави учениците по повод първия учебен ден. „Нямаме класна стая без Wi-Fi в България – навсякъде има интернет. Може би сме първите такива в Европа“, отбеляза министър-председателят.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчирев разведе премиера из сградата и му обясни, че в завода се произвеждат фармацевтични продукти и фуражни добавки „Биовет“. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са осигурени със заем по плана „Юнкер“ през 2018 година. Производствените мощности разкриват над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството.

На събитието присъстват много официални лица, представители на централната и местната власт, народни представители и чуждестранни гости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама