Без съкратено следствие за тежки убийства

10:05, 09 окт 19 / Политика 25 1169 Биляна Иванова
1

Народното събрание реши съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт. Депутатите приеха окончателно поправката на ГЕРБ в Наказателно- процесуалния кодекс, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Институтът за съкратено съдебно следствие дава възможност за намаляване на присъди. 

Отпадна идеята на БСП, „Воля“ и „Обединени патриоти“ съкратен съдебен процес да няма и при тежка телесна повреда. Мотивът на ГЕРБ е, че делата ще се проточат. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова докато ГЕРБ управлява справедливост няма да има. "Ако днес някой изнасили и убие дете, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван", коментира тя. 

От ГЕРБ контрираха, че това е спекулация. Депутатът Красимир Ципов се обърна към БСП: "Можем ли да дадем гаранция, че няма да имаме присъда под минимума- нека бъдем откровени, не можем да дадем такава". Той уточни, че не при всички случаи се намаляват присъди

Зам.- председателят на ПГ на БСП Крум Зарков изтъкна, че приетият текст е сериозно осакатен и не е правно издържан. Левицата отново защити предложението си, че и тежката телесна повреда трябва да бъде престъпление без съкратено следствие.

Съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов също обяви, че продължават да стоят зад предложението си.

ГЕРБ надделяха и вчера в правна комисия. Партиите се втурнаха да изменят закони след тежкото убийство на момиченце в Сотиря. Съкратеното следствие вдигна градуса в Народното събрание по- миналата седмица. По искане на БСП председателите на парламентарните групи се събраха извънредно да обсъдят промените. Тогава стана ясно, че консенсус по- скоро няма, но решение ще има преди "изборната ваканция".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.