България и Гърция одобриха Мрежови и Тарифен кодекс за интерконектора

15:15, 11 окт 19 / Икономика 25 1544 Topnovini

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и Регулаторният орган за енергетика на Гърция /РАЕ/ са одобрили Мрежови кодекс и Тарифен кодекс за интерконектора между двете държави. Това потвърдиха за БТА от КЕВР. По този начин се създават процедури за договаряне на съответния капацитет, включително заявяване на капацитет на входни и изходни точки на интерконектора, предава БТА.

Осигурено е пълното финансиране на интерконектора България - Гърция

Мрежовият кодекс съдържа правилата и процедурите за експлоатация на газопровода IGB, правата и задълженията на преносния оператор и мрежовите ползватели. Освен това той регулира процедурите за управление на претоварването; правилата за предоставяне на капацитетни продукти и услуги; процедури за предоставяне на информация, както и публикуване на данни.

Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел. Той определя тарифен механизъм за всички капацитетни продукти, предлагани от проектната компания.

Следващата стъпка пред КЕВР е да лицензира и сертифицира проектната компания "Ай Си Джи Би" като независим газопреносен оператор.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 52 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.