Оцеляват най-приспособимите

16:30, 16 окт 19 / Територията на Шкварек 25 2069 Кристиян Шкварек
1

Управляващата в Полша консервативно-националистическа партия PiS (Право и Справедливост) спечели за пореден път парламентарните изборите, увеличавайки резултатите си от 37% на 44%.

В Унгария Орбан изгуби по-либерална Будапеща, но социолозите също дават покачване в процентите на партията в цялата страна от миналите избори насам. Очаква се да запази, а по възможност и да увеличи мнозинството си в парламента.

А в България? В България десните партии от миналото - СДС и ДСБ, са нищожно малки и незначителни. Те едвам кретат в опити да се пришият до тази и онази по-големи формации или да се обединят с разни нови такива, със зелени, с либерали и прочее. Преди години те управляваха и бяха дори по-големи в България, отколкото Качински бе в Полша или Орбан в Унгария. Какво се случи? Защо не успяха да продължат съществуването си по доминиращия начин, който правят това десните в Централна Европа?

След разпада на Социалистическия блок във всяка източно-европейска страна се зароди "десница" - антикомунистическа, прозападна и тн. В Полша и Унгария тя беше съставена от политици като братята Качински (които по-късно създадоха PiS) или Орбан, а у нас това бяха СДС/ОДС, по-късно и ДСБ.

Тези в Полша и Унгария осъзнаха навреме, че разделението от 90-те е временно, че няма как с десетилетия наред само да дрънкаш скелета на комунизма и да печелиш избори. Осъзнаха, че е нужна реална идеология, която да заплени хората в един нов свят. Нещо конкретно и исторически обосновано за дясното, което да казва за какво стоим, а не само против какво. Те избраха пътя на консерватизма и национализма, надграждайки вече съществуващата си позиция против основната прогресивна и интернационалистическа сила - комунизма.

У нас, обаче, "десните" не осъзнаха или поне не успяха да направят същото. Те останаха един изпразнена от идеология и съдържание сегмент, който твърди, че "е десен", защото бил срещу Русия. Или защото се борил за демокрация. И до там. В последно време и защото бил "срещу мафията". Всичко това са лозунги, зад които точно толкова силно би могъл да застане всеки ляв човек. Лявата идеология не е „против демокрацията“ или „против върховенството на закона“, че да те прави десен тяхното отстояване. Тъкмо, осъзнавайки този факт определени „десни“ политици у нас започнаха с мантрата „няма ляво, няма дясно“.

Десницата у нас не направи онова, което направиха нейните еквиваленти в други пост-соц страни. Вместо да прегърне консерватизма тя все по-силно и открито застава зад либералните каузи и идеи. Нейни основни говорители и политици ходят на гей парада, тръбят за феминизъм, борят „езика на омразата“, държат се като типичните стожери на западния либерализъм.

Вместо да прегърне национализма нашата „десница“ бори ежедневно всякакви "патрИоти" и се подиграва с „българщинАта“. Тя чувства себе си космополитна и не понася всичко, което ѝ „мирише“ на патриотизъм, понеже го асоциира със Соц-а и с Бай Тошо.

Затова днес "полското ДСБ" увеличава подкрепата си с цели 7% и оформя абсолютно парламентарно мнозинство, а нашата класическа десница не събира на избори дори само и 7-те процента увеличение на онези, с които преди време бяха наравно.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 225 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.