Акцент на деня: Магистрален оптимизъм

17:30, 21 окт 19 25 4805 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След като в края на месец септември започна строежът на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница - т.нар. "Балкански поток", днес бяха открити първите 11 км от тръбата - до компресорната станция „Странджа“.

Газопроводът ще премине през землищата на 11 области: Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор с обща стойност в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. Срокът за пускане в експлоатация на 474-километровото трасе е 615 календарни дни. В срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък с дължина от около 308 км от Компресорна станция „Полски Сеновец“, намираща се в землището на община Полски Тръмбеш до българо – сръбската граница. В началото на октомври „Булгартрансгаз“ подписа договор за ново разширение на „Балкански поток“ чрез изграждането на две компесаторни станции - "Нова Провадия" и "Расово".

Новооткритото трасе бе построено за 6 месеца и е на стойност 75 млн. лв.

Според премиера България ще бъде държава с две газови магистрали, като за втора такава Борисов определя интерконектора с Гърция. „Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да възвърне мястото си на основен газоразпределителен център“, заяви той, като добави, че българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и доставя. „Нашите съседи – Сърбия, Северна Македония, Австрия ще могат също да си доставят газ по тези газопроводи“, поясни министър-председателят.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че разширението на газопреносната инфраструктура е изключително важно за целия регион на Югоизточна Европа. „Проектът ще даде възможност да диверсифицираме маршрутите за доставка на природен газ, ще създаде условия за по-добра енергийна сигурност на региона и развитие на пазара. За България този проект ще даде възможност да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, отбеляза енергийният министър.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов поясни, че след изграждането на газопреносната мрежа се очаква да постъпят около 17 млрд. куб. м газ на година. „Този проект ще бъде основополагащ по отношение на газов хъб „Балкан“. В момента газовият бизнес е прекалено изискваш и динамичен. Ние показахме, че на база опит и знания, можем да реализираме подобен тип проекти“, заяви Малинов.

Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отбеляза, че свързването ни с „Турски поток“ превръща страната ни в един от големите газоразпределителни центрове.

„Сигурен съм, че останалата част от газопреносната инфраструктура ще бъде построена толкова бързо и ефективно. Новият газопровод ще съдейства за просперитета на България“, поясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама