Магдалинчев: Премиерът няма влияние във ВСС

15:12, 29 окт 19 / Общество 25 1598 Topnovini
1

Представляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев опроверга твърдението на държавния глава Румен Радев, че чрез парламентарната квота в съвета премиерът Бойко Борисов всъщност има влияние сред кадровиците, съобщи Dariknews.bg

Румен Радев: Не оставяйте друг да гласува вместо вас

Повод за това изказване на Румен Радев стана изборът на Иван Гешев за главен прокурор, за чието назначаване на поста президентът все още не е издал указ. Според Радев премиерът е избягал от отговорност, след като министърът на правосъдието от кабинета му не е упражнил правото си да номинира втори кандидат.

Премиерът Борисов няма влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС). Има парламентарна квота, която е избрана от Народното събрание и се знае кои са те поименно“, заяви Магдалинчев пред журналисти. 

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Според него хипотетично е възможно държавният глава да забави указа за назначаването на Гешев до 10 януари, когато на практика изтича мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. „В Закона за съдебната власт няма текст, който да определя срок на президента, в който той да се произнесе по решението на пленума на ВСС“, обясни Магдалинчев.

Той припомни, че ако Румен Радев върне кандидатурата на Гешев за прегласуване, а Пленумът я одобри повторно, тогава държавният глава вече е длъжен да издаде указа. Ако по някаква причина обаче няма необходимото мнозинство при повторното гласуване, процедурата трябва да стартира от самото начало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 135 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.