Премиерът звъннал на синдикатите заради готвените протести за болничните

20:55, 18 ное 19 / Политика 25 4030 Шрифт:
Topnovini

Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на лидера на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов, за да обсъдят намерението на управляващите да спрат плащането на първия ден от болничния лист, както и намерението на синдикатите да организират протести срещу това. Това съобщи Манолов в предаването ''Още от деня'' по БНТ, като уточни, че двамата са разменили аргументи за и против, които са известни на обществеността, но не даде повече подробности.

Синдикатите готвят протести заради болничните

Димитър Манолов каза, че е останал с впечатлението, че Борисов е разбрал част от аргументите на синдикатите:

Не бях разговарял с премиера допреди малко. Преди малко говорихме по телефона. Той ми се обади. Очевидно е, че там има проблем и това не е тайна за никого, че има злоупотреби с цялата тази работа, но лечението не е това първият ден болнични да не се плаща. Ако има сериозна тежест на тези нарушения, те са на друго място, а не у тези хора, които се разболяват за 2-3 дена, особено сега от вируси и т.н. и за които този доход е много важен.

Аз останах с впечатлението, че той разбра част от моите аргументи. Както, разбира се, аз изслушах неговите, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш.

Манолов каза, че има индустрия с фалшиви болнични:

''Търговски дружества, които са регистрирани само за да точат болнични. Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност'' и добави, че понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама