Коя е първата фалшива новина според учен?

16:40, 02 дек 19 / Култура и наука 25 1328 Topnovini
1

Британски учен твърди, че най-ранният пример за фалшива новина е вавилонска плочка на 3000 години за Ной и ковчега му, съобщи Фокс нюз.

Според Мартин Уъртингтън от Кембриджския университет девет реда от плочката разказват за потопа на Гилгамеш, но могат да бъдат тълкувани по различен начин заради двусмислени думи, използвани користно от бога Еа.

Останки на 18 хиляди години озадачават учените

Богът казва, че "от небесата ще завали храна", ако бъде построен ковчегът, но според д-р Уъртингтън думите могат да означават и скрито предупреждение за потопа.

"С този ранен епизод в митологични времена започва манипулацията на информацията и езика. Това може да е най-ранният пример за фалшива новина", цитира БТА.

Епосът за Гилгамеш се смята за една от най-ранните литературни творби и религиозни текстове. Историята за потопа е известна от глинени плочи на около 3000 години, открити през 1872 г. от асириолога Джордж Смит. Д-р Уъртингтън откри "фалшивата новина" в 11-ата плоча, която се съхранява в Британския музей.

Според д-р Уъртингтън причината бог Еа да лъже е много проста - има полза от това.

"Вавилонските богове са оцелявали благодарение на хората, които са ги хранели. Ако човечеството изчезне, те няма да оцелеят. Бог Еа манипулира езика и подвежда хората да направят каквото иска, защото има интерес. Паралелите със съвремието са безкрайно много", коментира Уъртингтън. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 42 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.